Jste zde

Koření

Koření

Pokračování článku "Přírodní afrodiziaka a doporučené potraviny".

Koření se obvykle používá k vylepšení chutě a vůně pokrmů (původně sloužilo k překrytí chutě a zápachu zkažených potravin), někdy také k jejich konzervaci. Vyrábí se ze sušených nebo čerstvých částí rostlin. Z potravinářského hlediska koření řadíme mezi pochutiny, tj. poživatiny, jež nemají syticí funkci, ale pouze ochucující.

Koření představuje velmi rozmanitou skupinu přírodních látek. Vyznačují se výraznou a příjemnou (někdy i odpornou) chutí a vůní. Často mají i léčivé účinky. Proto jsou mnohé kořeninové rostliny i léčivými rostlinami. Kořenícími látkami jsou především různé silice, hořčiny a třísloviny, etérické oleje a česnekové silice.

O koření je známo, že pokud se užívá ve správné míře, působí dráždivě a povzbuzuje smysly. Právě proto se kořeněná jídla považují za přirozené afrodiziakum které podporuje touhu po milování. Obecně se jídlo považuje za vhodnou milostnou předehru, a pokud se správně ochutí a okoření, platí to dvojnásob... Mezi nejznámější koření patří pepř, šafrán, vanilka, skořice nebo muškátový oříšek. V Africe je za afrodizaiakum, pro svou výraznou chuť, považován zázvor a v Asiii ženšen.

 

Literatura a zdroje