Jste zde

Čokoláda

Čokoláda

Pokračování článku "Přírodní afrodiziaka a doporučené potraviny".

Čokoláda je nejspíš tím nejchutnějším a nejsmyslnějším afrodiziakem vůbec. O jejích pozitivních účincích věděli už staří Mayové či Aztékové. Je to prostě zaručená pochutina, která zlepšuje náladu, navozuje pocity radosti a úlevy, pomáhá navodit pocity vzrušení, přitažlivost, touhu po sblížení a euforii. Do těla uvolňuje endorfiny, hormony štěstí... Je také považována za přirozené antidepresivum.

O čokoládě se říká že je "pokrmem lásky". Za velmi silné afrodiziakum je považován "čokoládový krém" nebo "horká čokoláda". Tradice pití čokolády je hodně rozšířená ve Francii. Původcem pocitů radosti, úlevy i vzrušení je kakao, které obsahuje látku fenyletylamin, který podporuje produkci dopaminu v mozku a navozuje uvolnění a odbourává stres. Obsahuje také látku tryptofan, který navozuje pocit pohody a relaxace. Pomáhá uvolňovat hormon serotonin, který podporuje dobrou náladu, pocity štěstí i sexuální touhy. Tyto látky společně příznivě ovlivňují psychiku a snižují zábrany. Flavonoidy, které čokoláda obsahuje také, dokáží snížit cholesterol a krevní tlak.

Zdravotní a afrodiziakální význam však mají především tmavé, hořké druhy čokolády s vysokým obsahem kakaa, které obsahují největší množství prospěšných látek a málo cukru.

Čokoláda pomáhá zlepšit krevní oběh, což prospěšně působí nejen na kardiovaskulární systém. Lepší krevní oběh pomáhá mužům udržet sexuální zdraví, tedy kvalitní erekci až do vysokého věku. Podobně účinky jako čokoláda má také zázvor. V některých asijských zemích se zázvor dokonce do čokolády přidává.

Skladování:
Čokoládu nevystavujte vyššímu teplu a slunečnímu záření. Skladovat ji můžete při pokojové teplotě. V chladu ztrácí chuť, vůni i vzhled.

 

Články s podobnou tematikou

Literatura a zdroje

(AK)(Z)(L)